onsdag 25 november 2009

En speciell kisse.

Foto: Jonatan Tjäder


Ja, att Amadeus är speciell är inte någon nyhet ;) Men nu är han även speciell i hans veterinärs ögon. I dag åkte han och husse till veterinären för att kolla upp om hans diet har haft någon påverkan på hans hud, men exakt vad han är allergisk mot har vi inte lyckats konstatera ännu. Tyvärr verkar inte fodret vara den stora boven, så om två veckor ska han börja ta kortisontabletter varje dag för att slippa allergibesvär. Himla drygt att det inte går att ta prover på en katt för att se eventuella allergier...

Veterinären tog även ett litet hudprov på kissen och kom fram till att han har en hudsjukdom som heter seborré och som innebär att han har en ökad mjällbildning som kliar. Det är därför han har haft hudflagor man kan pilla bort, ökad vax i öronen (tidigare har vi trott att det är för att han är en ljus långhårig kisse) och fettsvans. Det är väldigt ovanligt att katter får seborré, men var sjunde dag under fyra veckor ska han få droppar i nacken, och sen blir det förhoppningsvis bra! Dock kan vi inte börja med varken kortisonet eller nackdropparna innan vi har testat och kommit fram till vad i hans foder han är åtminstone lite överkänslig mot. För något i hans gamla måltidsmönster är tokigt.

Det känns verkligen skönt att ha en veterinär som ger sig tusan på att ta reda på vad som är fel. Hon kallar Amadeus "lilla pojken" och är så snäll mot honom. Även sköterskorna på kliniken är supertrevliga och hjälpsamma. Det är stor skillnad mot den elaka satkärring som vi besökte för några år sedan och som svor och fräste fram "håll i katten!" när han skulle vaccineras. Klart att ett djur blir stressat och oroligt när veterinären är spänd och uppenbart grinig. Amadeus klättrade upp på mig och la frambenen kring min hals och ville bara åka därifrån... Det skär i hjärtat när jag tänker på det. Men, nu har han världens bästa veterinär. =)

I skrivande stund sitter jag i soffan, och Amadeus ligger bredvid och sussar. Jonatan har just nu uppkörning och vi hoppas att han kommer hem med ett CE-körkort! Kanske kan han åka till Sveas konditori på vägen hem och köpa fira-fika? He he.

Inga kommentarer: